Selecteer een pagina

Ieder moment van de dag kun je een nieuwe keuze maken. Een keuze die je dichter bij je bestemming brengt of er juist verder vandaan. Het grootste probleem is dat de meeste van ons niet weten wat onze bestemming is. We ondergaan het leven zoals het komt. We hebben geen idee waar we zijn, waar we heen willen of hoe we daar moeten komen. Als je geen idee hebt waar je uit wil komen dan is het ook heel erg moeilijk om de route te bepalen.

Je merkt de afslagen die je onderweg tegen komt niet eens op. Voor jou lijkt het leven één lange rechte weg naar een onbekende bestemming en je hebt ontzettend veel haast om daar te komen. Je gaat maar door en door zonder enige vorm van rust, plezier en voldoening te ervaren tijdens de reis.

Maar in werkelijkheid zijn er op jouw pad ook talloze afslagen die je kunt nemen. Shortcuts, D-tours of een stukje sight-seeing. De keuze is reuze wanneer je het aanbod gaat zien. Soms komen we enorme neonverlichte billboards tegen die onze aandacht proberen te trekken op een bepaalde afslag, maar onze ogen zijn gericht op immer gerade aus. We zién het gewoon niet, maar ze zijn er wel. Of we zien ze wel, maar durven de afslag niet te nemen omdat je niet weet waar je dan uitkomt, terwijl je dat nu ook niet weet.

Het kan heel vrij voelen om niet per se een bestemming te hebben. Om je gewoon mee te laten voeren door de wind en wel zien waar je terecht komt. Maar wat is de lol daarvan als je onderweg niet kunt genieten van alles wat je tegenkomt? Je weet niet waar je uit gaat komen, je hebt geen idee of het wel de moeite waard is en onderweg ben je alleen maar bezig met het volgen van de weg in de richting van die onbekende bestemming. Je kunt er ieder moment van de dag voor kiezen een andere route te nemen. Om een onbekende afslag te nemen. Je hebt toch geen idee waar je uit gaat komen, dus dan kan je het net zo goed maar een beetje leuk en spannend maken toch?

Je kunt er óók voor kiezen om even stil te gaan staan. Om even te genieten van de omgeving in het hier en nu en om even de tijd te nemen om je bestemming te bepalen en je navigatie in te stellen. Als je richting hebt gevonden kan je blik van oneindig af. Je kunt ontspannen. Nu je weet waar je heen wil en je het vertrouwen hebt dat je navigatie je daar zal brengen kan je rustig om je heen kijken en gaan genieten van alles wat er om je heen gebeurd. Je ziet waar je bent en welke mogelijkheden er allemaal zijn. Je ziet nu pas hoe mooi de reis eigenlijk is en hoe veel afslagen er zijn.

Sta even stil en neem de tijd om te bepalen wat je wilt beléven in dit leven en bepaal aan de hand daarvan je richting. Als je de ongerepte Aziatische jungle wil ervaren, dan weet je dat je koers niet in de richting van het noorden is. Je hoeft niet meteen een definitieve stip op de horizon te zetten, je hoeft alleen maar een koers te bepalen om de goede kant op te gaan.

Als je weet welke kant je op wil kan je veel bewuster keuzes gaan maken die je dichter naar je bestemming toe brengen in plaats van er verder vandaan, ook al weet je je exacte bestemming nog niet. Het hebben van die kennis zorgt ervoor dat je op dagelijkse basis veel meer rust en plezier kan gaan ervaren terwijl je stap voor stap toe werkt naar je gewenste levenservaring.