Selecteer een pagina

Eén van mijn belangrijkste kernwaarden is oprechtheid. Alles wat ik zeg en doe, doe ik vanuit een zuivere intentie. In the best interest of all. Ik heb geen verborgen agenda. What you see is what you get. Ook in mijn communicatie ben ik heel open. Je kunt met mij alles bespreken. Als je een probleem hebt met mij, kom je naar mij. Als ik een probleem heb met jou, kom ik naar jou.

Liever verder luisteren? Check hier de Podcast aflevering:

Als ik ergens een pesthekel aan heb is het roddel en achterklap. Als je via via hoort dat iemand blijkbaar een probleem met jou heeft, maar tegen jou doet alsof er niets aan de hand is. Ik trek dat niet. Ik krijg kortsluiting. Je moet echt flink je best doen om mij over de zeik te krijgen, maar hiermee lukt dat. Omdat het in strijd is met een van mijn belangrijkste kernwaarden.

Laatst kwam ik tot het besef dat het MIJN kernwaarde is. En dat betekent dat het voor een ander totaal geen betekenis kan hebben. Ik kan dus met man en macht proberen mijn kernwaarde bij iemand anders op te dringen omdat ík het belangrijk vindt, maar zo werkt het niet. Het is niet eerlijk ook. Mijn reactie op de situatie is MIJN probleem en niet die van de ander.

Ik hoef de ander niet te “straffen”. Voor het niet naleven van MIJN kernwaarde. Dat doet het leven zelf wel 😉 Al geloof ik niet in straf, enkel in lessen. Belangrijke levenslessen die we te leren hebben om dichter bij ons ware zelf te komen en ons steeds verder te ontwikkelen tot wie je werkelijk bent en je volledige potentieel te gaan benutten.

Ik stap terug in mijn kracht. Met respect voor MIJN kernwaarde en laat de ander in zijn of haar kernwaarde. Wat dat ook moge zijn. Je bent nooit verantwoordelijk voor een ander. Alleen voor jezelf.

Dat brengt me bij de wet van niet-oordelen.

‘De universele geestkracht veroordeelt ons niet; oordelen zijn een menselijke uitvinding, een instituut van vergelijking, tegenstellingen en beheersing bij het afmeten van onszelf aan kunstmatige en dikwijls idealistische normen van perfectie, moraliteiten en waarheid.’ ~ Dan Millman

Of het nou over jezelf is of over een ander. Wanneer we alles afmeten aan en vergelijken met de standaard van onze eigen visie en onze eigen idealen, dan schiet alles tekort. Want dit is geen ideale wereld – het is een echte wereld met echte mensen die groeien, falen, leren en evolueren.

Het ego maakt geen onderscheid tussen jezelf en de ander. Alles wat je  OVER een ander zegt, zeg je indirect tegen JEZELF.

Ieder oordel naar een ander is een oordeel over jezelf. Je beperkt jezelf in eigenwaarden door slecht over anderen te praten. Je haalt niet alleen de ander en iedereen met wie je de roddel deelt naar beneden, maar vooral jezelf.

Door OVER mensen te praten in plaats van MET mensen ontneem je hen en jezelf de kans om te groeien en te leren. Je haalt daarmee jezelf naar beneden in waarde en iedereen met wie je de ‘roddel’ deelt ook. Niemand wordt er beter van. Er zijn alleen maar verliezers.

Praat MET de ander in plaats van OVER de ander. Daar wordt iedereen beter van.

Door deze hele gebeurtenis ben ik nog sterker in verbinding gekomen met mijn kernwaarde en zal ik met nog meer nadruk en toewijding ervoor zorgen dat IK deze kernwaarde naleef.

Omdat het MIJN waarheid is. Wat is de jouwe?